Feniklový šalát

Fenikel v našich končinách nie je moc vyhľadávaným pokrmom a verte škoda. Ani neviete, o čo prichádzate. Môžete ho jesť surový a má anízovú vôňu a príchuť. Je skvelou prílohou k rôznym jedlám alebo aj samostatne ako osvieženie. Ja ho jedávam ku grilovanému mäsu, rybám, syrom, k čevapčiči, škótskym vajciam a brávam si ho aj na výlety.

Ingrediencie:

  • 2 fenikle
  • cca 50 ml olivového olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrónová šťava z polky citróna
  • 3 kvapky balsamicového octu

Postup prípravy:

Umyte fenikle aj s vňatou a nakrájajte na menšie kúsky cca 2x2 cm. Nakrájajte aj vňať. Dajte ich do misky a osoľte. Poriadne ich premiešajte a nechajte chvíľu odstáť. Medzitým si v miske zarobte zálievku s olivovým olejom, štipkou čierneho korenia, kvapkami balsamicového octu a šťavou z citróna. Zálievku dobre zamiešajte a ochutnajte. Ak vám je príliš kyslá, pridajte olivový olej, ak sa vám zdá málo svieža, pridajte citrónovú šťavu. Potom zálievku vylejte na feniklový šalát a riadne zamiešajte. Nechajte aspoň 10 minút šalát odstáť aby fenikel zmäkol a nasiakol zarobenú šťavu.

feniklovy-salat_optimized

 Nutričné hodnoty feniklu na 100g

Kalórie  31 kcal
Tuky   0,2
Cholesterol   0 mg
Sodík   52 mg
Draslík   414 mg
Sacharidy   7g
Vláknina   3,1g
Bielkoviny  1,2g
Vitamín A 134 IU
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0 mg
Kyselina L-askorbová 12 mg
Vápnik 49 mg
Kobalamín 0 µg
Horčík 17 mg
Železo 0,7 mg

 

Prajem dobrú chuť :)

Danka

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.