Príbeh Mišky s keto diétou

Naša kolegyňa Miška sa rozhodla podeliť o svoje skúsenosti s Keto diétou. Dočítate sa, že je to bežný človek ako každý z nás a jej skutočný boj s nadváhou sa začal vďaka nízkosacharidovému stravovaniu a športu. 

NIEČO O MIŠKE

Volám sa Michaela a mám skoro 30 rokov. Som mamou 2 detí (8 a 3 roky) a veľkú časť života aktívne športujem. Nikdy som nepatrila k tým chudým typom žien alá modelka, ale zaradili by ste ma určite medzi štíhle ženy. Diéty ma vždy obchádzali, stačilo začať športovať a to čo ma trápilo sa popravilo. Keď som však porodila moje druhé dieťa, váha síce išla krásne dolu, ale časom si telo žiadalo dopĺňať energiu a ja som to asi prehnala. Športu bolo málo, spánok všelijaký a môj metabolizmus sa spomalil.Neriešila som to a povedala som si - keď dokojím idem na to! Kamarátka mala podobný problém a dala sa na ketodiétu. Keď som videla jej výsledky, ale zároveň aj to ako sa stravuje, povedala som si, že TOTO určite nedám. Nebudem sa obmedzovať a miešať si nechutné prášky. Dám to starou dobrou metódou - postupne, pomaly šport vs. strava. 

Prečo to celé píšem? Keď mi volal môj šéf, že spúšťajú predaj low carb produktov cez lubito.sk, teraz už zasa ako aktívnej športovkyni,  čo si myslím o ketóze a ketodiétach ako športovec - Povedala som za mňa jednoznačne ÁNO!

AKO SOM ZAČALA S KETO DIÉTOU

V kalendári vidím Január 2019, môj syn má už 19 mesiacov a áno, ja stále dojčím. Ú nás v Pezinku sa otvoril crossfit, a ja som veľmi chcela opäť začať, ale necítila som sa úplne fit, ani príťažlivo. Prihlásila som sa na Basic kurz a už po prvom tréningu som vedela, že potrebujem dať rýchlo dolu pár kg. Rýchlo!! Moja normálna váha počas procesu cvičenia býva okolo 72 - 74kg pri výške 176 cm a keďže som atletický typ postavy, rovnomerne rozloženie tuku a svalov bolo to aj na oko OK. No lenže teraz som mala zrazu 81kg a necvičila som skoro 3 roky. Vôbec. Asi najdlhšie doteraz. A ten rozdiel bol obrovský.. Ako aj môj hrudník.

PRIEBEH MOJEJ KETO DIÉTY

A vtedy ma napadla predtým mnou zavrhnutá ketodiéta. A vtedy som si povedala -" idem do toho!" hneď som chytila telefón, zavolala poradkyni na výživu, dohodli sme si stretnutie a po 10 minútovom rozhovore som len tak medzi rečou spomenula, že stále dojčím. A bolo! Pani mi povedala, že nemôžem, čo ma síce nahnevalo, ale zároveň som kvitovala že kvôli biznisu nejde až za hranice zdravia. A bolo rozhodnuté.

Po mesiaci cvičenia, rýchleho a úspešného  odstavenia syna som 13.2. išla na konzultáciu s podrobnou diagnostikou, kde mi bolo vysvetlene čo a ako ohľadne stravy, všetky princípy ketózy a odhodlane som odtiaľ išla do svojej prvej diéty v živote. Bola som veľmi zvedavá na výsledky. a čo bolo hlavné, chcela som to hneď! Musím povedať, že som bola od začiatku, a aj doteraz som názoru, že neuznávam diéty. Ale tu sa mi veľmi páčilo, že som bola pod dohľadom a každé 2 týždne som videla nie len zmeny v zrkadle, ale aj na diagnostickej váhe. Ako krásne ubúda tuk, svaly postupne rastu a ja som sa cítila naozaj dobre.

Nebudem klamať, začiatky neboli ľahké. Ja milujem jedlo a obmedzovať sa zrazu zo dňa na deň a dosť prísne, bola makačka. Ale stálo to za to! Navyše som do toho stále neprestávala cvičiť, len som to jemne obmedzila na prvé 2 týždne, lebo vzhľadom na príjem kalórií by som to nezvládla. Nebola som však vôbec unavená ani nervózna, naopak bola som veľmi namotivovaná, lebo výsledky nenechali na seba dlho čakať a navyše aj ohlasy okolia boli super. Výsledky som mala vždy nad očakávania, aj napriek malinkým prehreškom a to ma hnalo ešte viac vpred. Jednoducho povedané - môj metabolizmus sa úplne perfektne naštartoval, metabolických vek sa z 38 znížil na 20 a ja som sa tak naozaj cítila. 13.4 som ukončila 4 fázu diéty a s osvojenim si určitých princípov stravovania som sa mala vydať na cestu už bez mojich milovaných proteínov. Ja osobne som nemala zdravotné problémy, takže u mňa išlo vyslovene o úbytok tuku, ale vo svojom okolí mam aj ľudí, ktorí sa do toho pustili tiež. Upravil sa im nielen tlak, cholesterol, ale výrazne to ovplyvňuje aj cukrovku.

A ako fungujem teraz po vyše roku? Často počúvam o jojo efekte a o tom ako sa všetko nalepí naspäť. A áno aj ja osobne poznám nejedného človeka, u ktorého sa aj po tejto diéte dostavil riadny jojo efekt. Za mňa môžem povedať, že ani náhodou. Stále cvičím, k silovému tréningu pribudol beh a bycikel a jem naozaj všetko a hocikedy! Dokonca mám ešte o 2 kg na váhe menej, ako keď som ukončila diétu. Takže u mňa keto diéta zaúčinkovala ako mala a môj matebolizmus sa nie len naštartoval, ale konečne funguje ako ma. A teraz zaraďujem produkty low carb do jedálnička už len pre dobrý pocit, a preto že sú naozaj chutné.

Príbeh Mišky na keto diete

Takže, ak to môžem takto na záver zhrnúť, povedala by som k tomuto asi toto: Môj prvotný zámer zhodiť rýchlo sa síce podaril, ale pre mňa pridaná hodnota je stav do akého som sa následne dostala. Cítim sa fit, pochopila som svoje telo a začala som ho počúvať. Naučila som sa, že je úplne jedno, koľko mi ukazuje ručička na váhe, a že šport v kombinácii s dobrým jedlom je pre mňa to pravé orechové :-)

Vaša nová odberateľka potravín a veľký fanúšik Lubito

Miška :)