Základné informácie o cukrovke

Cukrovka je bežný a najpoužívanejší názov v našich končinách a v latinčine je jej názov Diabetes mellitus.

Čo je cukrovka?

Je to chronické ochorenie, ktoré je sprevádzané hlavne zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémiou). Pri cukrovke okrem nedostatočnej premeny cukrov v organizme dochádza aj k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. Toto ochorenie spôsobuje aj niekoľko ďalších problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť behom niekoľkých rokov. Medzi ne patrí poškodenie ciev, zhoršená funkcia obličiek, zhoršenie zraku a nervov. Najhoršími a najznámejšími príčinami sú nedokrvené končatiny, ktoré sa v mnohých prípadoch končia amputáciou a prinajhoršom smrťou, kedy pacient dostane otravu krvi alebo sa prestanú prekrvovať najdôležitejšie orgány srdce a mozog.

Typy cukrovky

Cukrovka má dva typy 1. a 2. typ cukrovky. Stáva sa, že cukrovku majú aj tehotné ženy a po pôrode zvykne zmiznúť, hovoríme je tehotenská cukrovka (gestačný diabetes). A ešte vieme o jednom type ktorému sa hovorí LADA diabetes.

Cukrovka 1. typu

Je to geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa vyskytuje u detí a mladých ľudí. Vzniká pri strate B-buniek, ktoré tvoria inzulín v pankrease (podžalúdkovej žľazy). Pri ich strate dochádza k zániku tvorby inzulínu, až ho môžu úplne stratiť. Pri tomto type cukrovky si pacient musí injekčne podávať zhotovený inzulín, veľakrát aj niekoľkokrát denne. Pre uľahčenie podávania a ťažké prípady sú vpravované do tela inzulínové pumpy. Pre úplnej strate a včasného nepodania inzulínu sa pacient dostane do kómy až k následnej smrti. Najčastejším príznakom tohto typu cukrovky je rapídne schudnutie, veľký smäd, časté močenie, závraty, ospalosť a zrýchlené plytké dýchanie.

Cukrovka 2. typu

Je to získaný typ cukrovky a objavuje sa vo vyššom veku a ľudí s nadváhou. Stáva sa, že ja mladý ľudia získajú tento typ cukrovky, ale je ich našťastie stále pomenej. V počiatkoch ani nemusíte vedieť, že cukrovku máte. Jej prejavy sa ukážu neskôr, kedy je táto forma cukrovky už viac rozvinutá. Telo v tomto prípade produkuje inzulín, ale v nedostatočnej forme. Dedí sa z generácie na generáciu s tým, že ju mohol mať váš strýko, alebo prapra babka. Veľakrát sa stane, že pacient príde na to až v prípade, že začne mať prvotné príznaky ako mravčenia v dolných končatinách, hnisavé alebo plesňové kožné prejavy, zle sa hojace rany, svrbenie pokožky. V tomto prípade je pri liečbe dôležitá fyzická aktivita, diéta a u obéznych ľudí zaručene zníženie hmotnosti.

Cukrovka typu LADA

Tento typ cukrovky sa vyskytuje najmä u dospelého človeka a často za jej príčinou sú problémy s obličkami, vitiligo, celiakia, anémia alebo poruchy štítnej žľazy. B-bunky tvoriace inzulín sa zničia vlastným imunitným systémom ako pri cukrovke 1. typu. 

Cukrovka je momentálne nieliečiteľné ochorenie, avšak správnou životosprávou a držania sa správnych pokynov vám môže dopomôcť k dlhšiemu životu bez vážnych problémov, ako sú spomínané vyššie.

 

PREČÍTAJTE SI AJ:

Liečba cukrovky

Príznaky cukrovky

Inšpirujte sa našimi receptami