Liečba cukrovky

Prijať verdikt od lekára ,,máte cukrovku", nie je nič príjemné a obzvlášť, keď začnete mať kopu otázok. Čo to pre mňa znamená? Dá sa cukrovka liečiť?

Liečbou cukrovky môžete predísť chronickým alebo aj akútnym komplikáciám, odstrániť nežiadúce prejavy, určite si zlepšíte kvalitu svojho života a to najhlavnejšie, predĺžite si svoj život.

Liečba je určená lekárom a je veľmi individuálna. Samozrejme, že aj vy viete dopomôcť k vynikajúcim výsledkom správnou životosprávou.

V prvom rade sa cukrovka lieči podľa typu cukrovky:

1. typ cukrovky

Cukrovka sa lieči doživotným podávaním inzulínu. Inzulín sa podáva injekčne inzulínovým perom alebo môžete mať zavedenú inzulínovú pumpu, ktorá to urobí za vás. Využívajú sa hlavne humánne inzulíny a inzulínové analógy. Samozrejme, že treba dodržiavať príjem hladiny sacharidov (carbohydrátov) a pravidelne si merať hladinu cukru v krvi glukomerom (doma mu hovoríme cukornička).

2. typ cukrovky

Sa lieči tabletkovou formou (perorálne antidiabetiká PAD, OAD), no pri nezodpovednom podávaní a nedodržiavaní správnych pokynov v stravovaní sa môžete dopracovať až k injekčnému podávaniu inzulínu.Pacient v tomto prípade má hlavne dodržiavať diétu vo forme príjmu sacharidov (carbohydrátov), mať dostatok fyzickej aktivity, teda ideálne sa venovať pravidelne nejakému športu, znížiť hmotnosť a užívať tabletky, ktoré znížia hladinu cukru v krvi (perorálne antidiabetiká - PAD).

Veľmi dôležitým faktorom pri liečbe cukrovky je, aby členovia vašej domácnosti vás podporovali a nepodceňovali riziká vzniku nežiadúcich komplikácii. Úprava jedálnička a dohľad nad dostatkom pohybu je však iba na vás.

Na záver vám ponúkam príklad môjho partnera, ktorý má cukrovku 2. typu:

Partner sa rozhodol riešiť ochorenie, po mnoho preštudovaných článkoch a konzultácii s lekárom, formou keto diéty a pravidelného pohybu. Zo začiatku sme všetko vážili, rátali aby sa dostal do ketózy. Zistili sme, aké jedlá sú preňho vhodné a povymýšľali, ale aj ponachádzali skutočne veľmi veľa receptov. Pravidelne cvičí s činkami, chodíme na túry a skáče na švihadle. Od tej doby nemusí jesť niektoré tabletky a jeho hladina cukru v krvi je v omnoho lepšej rovnováhe ako predtým. Naviac má senzor, ktorý mu meria hladinu cukru a stripy na meranie ketózy. Cíti sa veľmi dobre a verím, že to tak bude aj naďalej :)

PREČÍTAJTE SI AJ:

Základné informácie o cukrovke

Príznaky cukrovky

Inšpirujte sa našimi receptami